Магнезият не случайно е признат за Крал на минералите. Приблизително 91,2% от основните елементи на Земята са: желязо (32,1%), кислород (30,1%), силиций (15,1%) и магнезий (13,9%). Магнезият е жизненоважен за поддържането на нашето здраве, и неговите йони са от съществено значение за всички живи клетки.
Повече от 300 ензима се нуждаят от магнезиеви йони за каталитично действие. Магнезият спомага и за стабилизирането на нервните центрове, поддържането на кръвното налягане, и правилното функциониране на сърцето и мускулите. Последните проучвания откриват все повече и повече ползи на този чудотворен елемент – магнезия, върху човешкото здраве.
Магнезият, като химичен елемент – основни данни
Магнезият е химичен елемент – алкалоземен метал, от група 2, с означение Mg, атомен номер 12 и атомна маса 24,3050 u. Ето и основните данни за него
- Символ: Mg
- Атомна маса: 24,305 u
- Атомен номер: 12
- Идентификационен номер по CAS: 7439-95-4
- Електронна конфигурация: [Ne] 3s2
- Температура на топене: 650°C
Какво не знаем за магнезия?
- Магнезият (Mg) е осмият най-разпространен елемент.
- Магнезиевият оксид е второто най-разпространено съединение в земната кора.
- Във всеки кубичен километър морска вода има около 1,3 милиарда килограма магнезий.
- Магнезият е най-лекият от всички метални елементи.
- Магнезият е деветият най-разпространен елемент във Вселената.
- Магнезият има силно антибактериално действие!
- Магнезият е централен атом в молекулата на хлорофила.
От къде идва името „Магнезий“?
Първият изследовател, който допуска, че магнезият е елемент, е Джоузеф Блек от Единбург през 1755 г., а нечистата форма на метален магнезий е получена през 1792 г. от Антон Рупрехт, който нагрява магнезия (магнезиев оксид, MgO) с въглен. Той дава на елемента наименованието austrium на името на родината си Австрия.
Малка проба от чистия метал е изолирана от Хъмфри Дейви през 1808 г., чрез електролизата на влажен MgO, и той предлага името магний (magnium), базирано на минерала магнезит (MgCO3), който идва от региона Магнезия в Гърция. Но, нито едно от двете име не е възприето и сега наричаме елемента магнезий.
Минерал или витамин е магнезият?
Магнезият е минерал, наличен в големи количества в човешкото тяло, както и в много храни. Добавя се към други хранителни продукти, предлага се като хранителна добавка и присъства в някои лекарства (като антиациди и лаксативи).
Често или рядко се срещан елемент е магнезият?
Магнезият е осмият най-разпространен елемент в земната кора и четвъртият най-често срещан елемент на Земята (след желязото, кислорода и силиция), съставляващ 13% от масата на планетата и голяма част от мантията на планетата. Магнезият е третият най-разпространен елемент в морската вода, след натрия и хлора.
Има ли магнезият антибактериално действие?
Да, високата концентрация на магнезиевите йони пречи на бактериите да се задържат по повърхностите и дрехите, съответно не може да се образува био филм.
Тестове на Terra Wash+Mg за антибактериално действие, премахване на миризми, себум и мазнини
Кои храни са най-богати на магнезий?
Най-богати на магнезий са зеленчуците, ядките, семената, сух боб, пълнозърнести храни, пшеничен зародиш, пшенични и овесени трици. Препоръчителният хранителен прием на магнезий за възрастни мъже е 400-420 mg на ден. Диетичният прием за възрастни жени е 310-320 mg на ден.
- Тиквено семе – ядки: порция 1 унция, 168 mg
- Бадеми, сушени печени: порция 1 унция, 80 mg
- Спанак, варен: порция ½ чаша, 78 mg
- Кашу, сухо печено: порция 1 унция, 74 mg
- Тиквени семки с черупки: порция 1 унция, 74 mg
- Фъстъци, печени в олио: порция ¼ чаша, 63 mg
- Зърнени храни, настъргана пшеница: порция 2 големи бисквити, 61 mg
- Соево мляко, обикновено или ванилия: порция 1 чаша, 61 mg
- Черен боб, варен: порция ½ чаша, 60 mg
- Едамаме, без черупки, варено: порция ½ чаша, 50 mg
- Черен шоколад -60-69% какао: порция 1 унция, 50 mg
- Фъстъчено масло, гладко: порция 2 супени лъжици, 49 mg
- Хляб, пълнозърнест: порция 2 филийки, 46 mg
- Авокадо, нарязано на кубчета: порция 1 чаша, 44 mg
- Картофи, изпечени с кожата: порция 3,5 унции, 43 mg
- Ориз, кафяв, варен: порция ½ чаша, 42 mg
- Кисело мляко, обикновено, с ниско съдържание на мазнини: порция 8 унции, 42 mg
- Обогатена зърнена закуска: Размер на порцията 10% обогатяване, 40 mg
- Овесена каша, разтворима: порция 1 пакет, 36 mg
- Фасул, консервиран: порция ½ чаша, 35 mg
- Банан: порция 1 средна, 32 mg
- Какао на прах – неподсладено: порция 1 супена лъжица, 27 mg
- Сьомга, атлантическа, отглеждана в стопанства: порция 3 унции, 26 mg
- Мляко: порция 1 чаша, 24–27 mg
- Сготвена камбала: порция 3 унции, 24 mg
- Стафиди: порция ½ чаша, 23 mg
- Пилешки гърди, печени: порция 3 унции, 22 mg
- Телешко, смляно, 90% постно: порция 3 унции, 20 mg
- Броколи, нарязани и варени: порция ½ чаша, 12 mg
- Ориз, бял, варен: порция ½ чаша, 10 mg
- Ябълка: порция 1 средна, 9 mg
- Морков, суров: порция 1 средна, 7 mg
Как се добива магнезия?
Магнезият се добива най-вече от морска вода чрез електролиза на магнезиев хлорид, който е в практически неограничени количества в океаните. Добива се и от солени езера в САЩ. В по-малки количества се магнезият се добива и от минералите доломит, магнезит, кизерит и брусит.
Кои са страните с най-висок добив на магнезий?
Ето кои са страните с най-висок добив на магнезий.
No | Държава | Добив на магнезий годишно |
---|---|---|
1 | Китай | 800 хил. т. |
2 | Русия | 65 хил. т. |
3 | САЩ | 50 хил. т. |
4 | Израел | 25 хил. т. |
5 | Казахстан | 23 хил. т. |
6 | Украйна | 19 хил. т. |
7 | Бразилия | 15 хил. т. |
8 | Турция | 10 хил. т. |
9 | Южна Корея | 10 хил. т. |
10 | Иран | 5 хил. т. |
За какво най-често се използва магнезия?
Магнезият е най-лекият от алкалоземните метали и се използва за производство на родукти, които е необходимо да са леки, като седалки за кола, багаж, лаптопи, камери и електрически инструменти . Добавя се и към разтопеното желязо и стомана за отстраняване на сярата. Магнезият е лесно запалим във въздуха и гори с ярка светлина, поради което се използва за факли, фойерверки и бенгалски огън.
Може ли магнезият да се използва за пране на дрехи?
Да, магнезият успешно се използва за пране на дрехи. Натурален и екологичен перилен продукт е – Terra Wash+Mg – японски иновативен продукт от магнезий с чистота 99,95%. Той е обработен под формата на малки гранулки и в контакт с водата я прави алкална с pH 10.5 за около 10 минути при стайна температура. Разбива големите формации от водни молекули на по-малки групи, за да могат с лекота да преминат през текстилните влакна – за ефективно пране.